Spännande arbetsdagar med oändliga möjligheter

Ett konserveringsmedel för uppstoppade djur enligt Carl von Linnés recept och strikt kontrollerade medicinska lösningar som räddar människoliv. Vitt skilda beställningar gör tillvaron händelserik för Labservice delägare Lars Eriksson, som även är starkt engagerad i forskning och utveckling.

– Varje dag är spännande här! säger Lars.

Labservice grundades 1981 av Lars pappa, kemisten Enok Eriksson vars affärsidé var att tillsammans med sin son erbjuda bruksfärdiga lösningar till laboratorium.

– Det har verkligen hänt mycket sedan dess. Vi har breddat sortimentet betydligt och nu omfattar våra leveranser allt från processindustri och reningsverk till kunder som kräver extremt hög precision i sina lösningar, säger Lars.

Hemlighetsfulla kunder

Vid produktionsanläggningen i Sundsvall blandas och förpackas lösningarna för att sedan skickas ut till kunder i hela landet, och ibland utomlands. Mycket tid läggs också på administration och dokumentation, inte minst för beställningar till läkemedelsindustrin som är en viktig bransch för Labservice, men hemlighetsfull.

– Vi levererar till både globala jättar och små, enskilda företag. För många av recepten har vi sekretessavtal eller NDA, alltså non-disclosure agreement. Det innebär att vi inte får säga vilken typ av blandning det är eller vilka kemikalier som ingår. Läkemedelsbolagen skickar även sina kvalitetskontrollanter hit för att granska vår administrativa del, att alla papper är i ordning och att vi verkligen följer våra kvalitetsdokument, berättar Lars.

En referenslösning som används vid dialys, alltså rening av blodet när njurarna inte längre kan sköta uppgiften, tillverkas av Labservice. Lösningen ska säkerställa att rätt saltmängd tillsätts i det renade blodet, en bokstavligt talat livsviktig uppgift och under tillverkningen av en ny batch tas tre prover som skickas till mätinstitutet DFM i Danmark. Där finns ett internationellt framstående laboratorium för elektrokemi som kontrollerar lösningen i en särskild mätcell och skickar tillbaka mätvärdena till Labservice för dubbelkoll innan leverans.

– Det finns bara ett fåtal sådana mätceller i världen. Den har en extremt hög precision och är gjord i glas från samma glastillverkare som gjorde spegeln till Hubbleteleskopet som cirkulerat i rymden sedan 1990, säger Lars.

En av de mest ovanliga förfrågningarna under de 40 år som gått kom från Uppsala och en konservator som skulle bättra på konserveringen av ett uppstoppat djur. Han hade rätt att använda en receptur från självaste Carl von Linné, men behövde Labservice hjälp att blanda lösningen.

– Jag ringde upp honom sedan och frågade om det hade fungerat bra. Och det hade det, berättar Lars med ett skratt.

Många möjligheter, mycket att utforska!

Det tekniska intresset har alltid var starkt för Lars och han har även uppodlat en passion för att ta fram nya lösningar som förbättrar för både kunder och samhället.

– Det dyker hela tiden upp nya möjligheter och det är därför det är så roligt att hålla på med det vi gör!

Lars är även involverad i forskningsprojekt via Mittuniversitetet. Projektet Foodtech arbetar på att ta tillvara sockerarter från träd i samverkan med skogsindustrin. Fiberbankarna i Östersjön, lämningar från den omfattande massa- och pappersindustrin längs svensk och finsk kust, är också föremål för forskning där Labservice deltar.

– Hela Östersjön är full av fiberbankar som består av fiber som släppts ut från massa- och pappersindustrin. Den stora frågan är: kan man göra något av dem? Utmaningen är att det ligger bundna tungmetaller i dem, förklarar Lars.

Han är också delaktig i att hitta vägar för att ta vara på exempelvis kobolt ur uppladdningsbara bilbatterier. Samtidigt tillkommer nya kunder inom andra starka framtidsbranscher, som halvledarindustrin där komponenter för elektronikprylar som världsmarknaden skriker efter tillverkas.

– De behöver väldigt, väldigt rena lösningsmedel och vi offererar ett tillverkningsjobb för ett stort företag baserat i Sverige nu. Så det är kul!